Specijaliteti japanske sjemenske kuće Tokita Seed- OISHII NIPPON

Specijaliteti japanske sjemenske kuće Tokita Seed- OISHII NIPPON


Oy-shee na japanskom znači ukusan, a neep-pone je jedan od načina kako se kaže Japan.

Ovaj projekt Tokita je pokrenula 2018. godine, s idejom da svijetu donese visoko kvalitetno sjeme povrća, a tako i obogati trpeze diljem svijeta. Već preko 1000 godina japanska tradicionalna kuhinja očarava svojom kvalitetom sezonskih, pažljivo odabranih sastojaka, predstavljenih s pažnjom, balansom i brigom oko svakog jela, koja su u ravnoteži s prirodom. Svako sjeme svih varijeteta koji su dio ovog projekta je pažljivo odabrano, da bi se doslovno ispoštivala izreka "od sjemena do stola".


SVI VARIJETETI POVRĆA U SKLOPU PROJEKTA

U sklopu projekta odabrane su neke kulture: cvjetača koja formira cvat s više manjih cvatova, cherry rajčice raznih boja, repa gotovo slatkog okusa, mješanac poriluka i mladog luka i sl. U nastavku možete pročitati ponešto o svakom proizvodu. 

 

          -SUNPEACH

Pink cherry rajčica indeterminantnog rasta, visokog prinosa i posebnog okusa pink rajčice. Plodovi su ujednačeni, jako malo kiseli, bogati vitaminima A, B i C, te kalijem. Ako ste zaljubljenici u pink rajčicu, Sunpeach je nešto što biste svakako trebali probati.

          -SUNGREEN

Sungreen je cherry rajčica koja ostaje zelene boje, te tako posebno privlači pažnju. Iako plod ostaje zelene boje, sve iznenadi njezin sladak okus (oko 9 po Brixu). Plodovi imaju tanku koru, s blagim žutim rebrima. Tekstura je mesnata i sočna, točno izaziva svačije nepce na novi zalogaj.



          -SAKU SAKU

Saku Saku na japanskom znači hrskav, što je i karakteristika ovog kupusa. Namijenjen je za salate, jer im daje poseban okus i doživljaj tijekom konzumiranja, svojim hrskavim listovima. Saku Saku je bogat vitaminom U ili metilmetioninom, odličnim saveznikom našeg metabolizma. Vegetacija mu je od 70-75 dana, formira plosnatu glavicu. 



          -SWEET KABU

Tokyo Silky Sweet je hibrid pod ovim nazivom, repa potpuno bijele boje koja se jede svježa. Ima jako sladak i bogat okus, odličan je za salatu, a nema puno kalorija. Plodovi su potpuno bijeli, promjera oko 7 cm. Japanci koriste i listove repe, tako što ih jedu umjesto peršina. 




          -FIORETTO

Cvjetača koja ima jednu stabljiku, ali cvat je sačinjen od više manjihviše manjih koje se dobije jednim potezom noža. Osim što ljepše izgleda na tanjuru od obične cvjetače. Fioretto je i slađeg okusa koje se ističe nakon kuhanja. Na tržištu postoje i slične cvjetače s manjim cvatovima, ali nijedna ne raste iz jedne stabljike. Također. osim standardne bijele cvjetače, postoji i Murasaki Fioretto- ljubičaste boje.



          -NATSU

Krastavac jednostavan za uzgoj jer razvija dosta manje zaperaka od ostalih. Plodovi su dužine oko 20 cm, odličnog okusa. Ovaj hibrid je partenokarpni, sa samo ženskim cvjetovima. Natsu na japanskom znači ljeto, što znači da se ovaj hibrid uzgaja da bi u vruće dane donio malo svježine.

          -NEGI

Proizvodi se kao poriluk, iako ima nešto tanju stabljiku, pa dosta sliči mladom luku. Ovaj tip povrća često ćete pronaći u mnogim japanskim tradicionalnim jelima. Ima dugu stabljiku, s jako uspravnim i tamno zelenim listovima. Odličnog je okusa, zaista posebnog osjećaja pri konzumaciji.



          -ZUCURRI

Kabocha tikva nježnog i slatkog okusa, a upravo ovaj tip je glavni sastojak poznatog japanskog tradicionalnog jela Washoku. Zucurri okus često povezuju s okusom kestena, zbog njegove teksture i slatkoće. Ova tikva bogata je okusom i jako zdrava, s dosta bogatom nutritivnom vrijednosti. Ima plodove tamno zelene boje, a unutrašnjost je narančasta. U Japanu ovu tikvu najviše koriste zimi, pripremajući gustu, okusima bogatu, narančastu juhu.



Postoje i neke druge kulture u sklopu ovog projekta, kao ljuta paprika ili mustard špinat, ali nismo ih istaknuli u ovom tekstu. Više o svim ovim proizvodima možete pronaći na službenim web stranicama ovog projekta.

 

Linkovi:

https://oishiinipponproject.com/

https://oishiinippon.it/en/